neděle 8. srpna 2010

KLUB DESKOVÝCH HER

Tato forma mimoškolní aktivity nabízí kvalitní zábavu nejen pro děti, ale i dospělé, hraním MODERNÍCH DESKOVÝCH HER. V dnešní době počítačů a televize považuji fakt, že se u stolu sejdou kamarádi, rodina a přátelé, kteří spolu komunikují a dobře se baví, za největší přínos společenských her.

O hrách obecně:
Existují hry, u kterých náhoda nehraje žádnou roli (např. šachy) a také hry, které jsou na náhodě přímo postaveny (např. Člověče, nezlob se). MODERNÍ DESKOVÉ HRY ovšem mají prvek náhody velmi vyvážený, takže se někdy může stát, že vyhraje i nováček, ovšem většinou samozřejmě vítězí ti, kdo mají v tomto ohledu lepší strategické schopnosti. Herní mechanismy těchto her jsou založeny na budování, sbírání, stavění, obchodování, i blafování, vždy podle té které hry. Na konci hry všichni něco postavili, nasbírali, vybudovali, a tak se nikdo necítí ponížen. Bodový rozdíl mezi hráči nebývá propastný. Většinou hráče také hned napadá taktika, jak to zahrát příště lépe.

Grafické zpracování moderních deskových her je velmi kvalitní, jak použitým materiálem, tak i vizuelně. Počet hráčů je 2-6. Doba hraní závisí na zvolené hře, obecně se dá říci, že hry mohou trvat 10 minut, ale také hodinu či dvě, i tři. Pro většinu moderních her není potřeba žádných předchozích znalostí. Svou roli samozřejmě hraje inteligence, schopnost rychle se rozhodovat, strategicky plánovat, obchodovat, smlouvat. Nejjednodušším způsobem, jak se hru naučit, je zahrát si ji s někým, kdo již umí pravidla. Většina her je jednoduchá na vysvětlení a i z pravidel její pochopení netrvá víc než půl hodiny. V případě nejasností poskytují výrobci a dovozci her informace telefonem či e-mailem.

V našem vznikajícím klubu deskových her většinou hrajeme stálice herního nebe -„OSADNÍCI Z KATANU" a „CARCASSONNE". V obou hrách se každoročně pořádá také Mistrovství světa. Obě hry mají svou základní verzi a nespočet rozšíření. U nás hrajeme:
Osadníci z Katanu - rozšíření Námořníci, Atlantis, Města a Rytíři, Velká čínská zeď
Modré Carcassonne - rozšíření Řeka, Hostince a katedrály, Kupci a stavitelé+vlastní výroba
Zelené Carcassonne - Lovci a sběrači
Carcassonne - Hrad (hra pro 2 hráče)
Děti z Carcassonne (pro malé již od 4 let)
Osadníci z Katanu Junior (pro menší již od 6 let)
Dále připravuji tématické kluby s hrami jako je: Tikal a Puerto Rico

Po celou herní dobu jsem Vám a Vašim dětem k dispozici, abych osvětlila pravidla a hru si s účastníky také zahraji.
Klub deskových her otevíráme OD ZÁŘÍ každé úterý od 16,00 do cca 18,00 hod.
Zaváděcí vstupné: CZK 50,-.

Kvalitních a zábavných společenských deskových her existují stovky a každým rokem přibývají další. Postupně se budeme snažit naši nabídku her rozšiřovat.

Monika Jurošková

Žádné komentáře:

Okomentovat